1

   Jouw opleiding wordt door ons vergoed

2

   Binnen 1 werkdag reactie

3

   Breed scala aan erkende leerbedrijven

Omscholingstraject naar de Techniek

Algemeen – 28 Feb 2023 door Luuk Withag

De technologische sector is een van de snelst groeiende sectoren in Nederland. Door de snelle groei ontstaat er helaas ook een groot personeelstekort in de techniek. Dit biedt voor omscholers en leerlingen echter wel weer kansen. Dit zie je ook terug in het aantal leerlingen die een mbo-opleiding richting de techniek volgen. Zo vond er in 2022 een groei plaats van 8%.

Door het personeelstekort is de vraag naar omscholers een stuk groter geworden. Dit geeft mensen de kans om vanuit andere sectoren zoals bijvoorbeeld de zorg over te stappen naar de techniek. Een stap die een aantal jaren geleden nog ondenkbaar en onmogelijk was.

Wél is het vaak noodzakelijk om een technische opleiding of achtergrond te hebben. Maar wat als je geen technische opleiding hebt gevolgd en geen enkele ervaring hebt? Is het dan ook mogelijk om de overstap naar de techniek te maken? En aan wat voor soort traject moet je dan denken? Je leest er alles over in dit blog!

Wat zijn omscholingstrajecten via Leerwerkplek.nl

Omscholingtrajecten zijn speciaal opgezet voor werkende mensen die in een andere sector willen werken. Het gaat vaak om mensen die al enkele jaren in een bepaalde branche werken, maar altijd al een overstap wilden maken naar bijvoorbeeld de installatietechniek. Door de vaste maandelijkse lasten en een gebrek aan ervaring, vermijden zij een overstap naar de installatietechniek. Dankzij de omscholingstrajecten bij verschillende ROC's en cursusopleiders door heel Nederland wordt deze stap wel haalbaar en mogelijk. 
Je kunt kiezen voor drie verschillende omscholingstrajecten;

  • BBL-trajecten
  • BOL-trajecten
  • Vakcursussen

Leerwerkplek.nl biedt BBL-trajecten en vakcursussen aan. Het is niet mogelijk om via ons een BOL-traject te volgen, omdat deze minder praktijkgericht zijn. De BBL-trajecten bestaan uit opleidingen op niveau 1, 2 en 3. BIj deze opleidingsvariant ga je bij een SBB erkend leerbedrijf 4 dagen per week meewerken en 1 dag in de week naar school. De opleidingen zijn te volgen in heel Overijssel en Gelderland. Zodra je de opleiding met succes afrondt, ontvang je een vakdiploma. 

De cursustrajecten verschillen nogal van elkaar. Bij het vak koeltechniek bestaat het traject bijvoorbeeld uit een viertal cursussen, verdeeld over 2 jaar. Kies je voor het vak beveiligingstechniek dan krijg je te maken met 7 vakcursussen, verdeeld over 2 tot 3 jaar. 

Wat maakt omscholingstrajecten zo belangrijk?

Je zou er natuurlijk voor kunnen kiezen om geen opleiding te volgen en middels praktijkervaring een vak te leren in de techniek. In de huidige arbeidsmarkt is dit zeker mogelijk en veel bedrijven staan hier ook voor open.  De vraag is dan alleen; is dit op de langere termijn een verstandige keuze?

Zoals eerder besproken is er een groot personeelstekort. Maar op den duur zal de arbeidsmarkt weer veranderen en zal er kritischer gekeken kunnen/gaan worden naar personeel. Afgeronde opleidingen en cursussen gaan dan een grotere rol spelen in de besluitvorming. Daarnaast leer je niet alles van een vak bij één bepaald bedrijf. Zo kan het zijn dat een bedrijf in de installatietechniek bijvoorbeeld geen brandbeveiliging doet, terwijl dit wel onderdeel is van een cursus / opleiding. Stel dat jij vervolgens een stap wil maken naar de beveiligingstechniek, dan ga je hier zonder kennis in. Met een allround BBL-opleiding krijg je te maken met meerdere aspecten van de techniek, hierdoor kan je op den duur breder inzetbaar zijn voor een bedrijf en kun je in de toekomst nog een mooie stap vooruit of opzij maken. 

Concrete verschillen tussen BBL-trajecten en cursussen

Tussen BBL-trajecten en vakcursussen zitten verschillen. Zo zijn de BBL-opleidingen over het algemeen wat meer standaard en alles omvattend, terwijl de vakcursussen elke keer worden vernieuwd op basis van de nieuwste technieken en installaties. Voor zowel opleidingen als vakcursussen ontvangen de deelnemers een diploma (/certificaat) die wordt erkend in Nederland.

In de tabel hieronder zie je de belangrijkste punten voor beide opties.

BBL-trajecten Vakcursussen
Te volgen op niveau 1, 2 en 3 (en 4) Te volgen op basis, gevorderd en expert
Opleidingsduur van 2 á 3 jaar Opleidingsduur verschilt van 2 tot 4 jaar (door inschrijfdata)
Opleidingsdiploma Certificaat
Startdata september en januari Meerdere startdata per jaar
Standaard opleidingsinhoud Aan te passen op de groep deelnemers specifiek

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.