1

   Jouw opleiding wordt door ons vergoed

2

   Binnen 1 werkdag reactie

3

   Breed scala aan erkende leerbedrijven

De stap van vmbo naar mbo

Algemeen – 13 Mar 2023 door Administrator Booston

De meeste studenten die een opleiding volgen op het vmbo stromen later door naar een regionaal opleidingscentrum (ROC) in de buurt. Op het ROC volgen zij dan een mbo-opleiding in een bepaalde richting. Zo zijn er bijvoorbeeld de branches; techniek, zorg, bouw en financiën.

Op het vmbo worden de studenten alvast voorbereid op het vervolgonderwijs. Zo krijgen zij alvast de basisvaardigheden en theoretische kennis, die zij bij de vervolgopleiding kunnen gebruiken. Maar hoe weet een middelbare schoolstudent welke branche en vak bij hem past? Welke opleidingsvorm het beste past? Wat de student later wil worden? Op al deze vragen wordt antwoord gegeven in deze blog. Lees verder en word je bewust van de belangrijke keuzes die je staan te wachten!

Welke niveaus zijn er?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat het middelbare beroepsonderwijs bestaat uit vier verschillende niveaus. Eigenlijk te vergelijken met de verschillende niveaus op de middelbare school (vmbo, havo en vwo). Op het mbo kun je opleidingen volgen op niveau 1 tot en met 4. Niveau 1 wordt ook wel gezien als entreeopleiding en biedt studenten met extra ondersteuning de kans om makkelijker in te stromen op niveau 2, dan wanneer zij rechtstreeks vanuit het vmbo naar niveau 2 gaan.

Niveau 2 is geschikt voor studenten die eigenlijk op het vmbo geen moeite hebben gehad met de vakgerichte vakken en zich willen specialiseren tot bijvoorbeeld timmerman, elektromonteur of hovenier.

Niveau 3 is bedoeld voor de studenten die al enige ervaring hebben of veel kennis hebben over een bepaald vak. Bij niveau 3 wordt er dieper op de leerstof ingegaan dan bij niveau 2. Ook kan niveau 3 worden gevolgd na het behalen van niveau 2, waarna de student zich vakman mag noemen.

Niveau 4 is het hoogste niveau op het mbo en is geschikt voor studenten die graag een kantoorbaan willen óf willen doorstromen naar het hbo. Dit niveau is over het algemeen meer theoretisch dan praktisch gericht. De eerste 3 niveaus zijn voornamelijk praktijkgericht.

MBO_BBL_opleidingen_bouw

Wat is er nodig om toegelaten te worden op het mbo?

In principe kan iedereen toegelaten worden op het mbo. Het niveau waarop je kunt instromen, is afhankelijk van het diploma dat je behaalt op de middelbare school. Zo kan iemand met een vmbo-basisopleiding bijvoorbeeld niet direct instromen op niveau 4.

Hieronder in de tabel is terug te lezen welke eisen er worden gesteld voor elk niveau:

Niveau Minimale toelatingseisen
1 Geen toelatingseisen
2 Overgangsbewijs naar 4 havo, diploma vmbo basis, entreeopleiding of diploma niveau 2
3 Overgangsbewijs naar 4 havo, diploma vmbo kader of diploma niveau 2 of 3 
4 Overgangsbewijs naar 4 havo, diploma vmbo kader of diploma niveau 2 of 3

 

BBL of BOL

In de regio’s Overijssel & Gelderland zijn er meerdere regionale opleidingscentra (ROC). Op elk ROC worden opleidingen aangeboden op BBL- en BOL-vorm. Bij BBL ligt de focus met name op de praktijk, waarbij de student 4 dagen per week meewerkt bij een erkend leerbedrijf en 1 dag per week theorie krijgt op school. Bij BOL bestaat de opleiding met name uit theorie en praktijk op school, met tijdens de opleiding verschillende korte stageperiodes.

Inschrijven

Het inschrijven op een ROC is eenvoudig te doen. Zo kun je op de verschillende websites filteren op branche, vakgebied, niveau en opleidingsvorm. Bij het selecteren van de juiste criteria kom je direct uit op de opleiding die past bij jouw wensen en behoeften. Tóch is het kiezen van de juiste opleiding makkelijker gezegd dan gedaan. Zo zijn er alleen al voor elektrotechniek verschillende opleidingen, die aardig van elkaar verschillen. Zo kun je bijvoorbeeld studeren voor elektromonteur in de woningbouw en utiliteit, maar ook voor paneelbouwer of engineer.

De juiste opleiding kiezen

Oók kan het zo zijn dat je nog helemaal niet precies weet wat je wil gaan doen qua opleiding. Zo ben je wel technisch aangelegd en hou je ervan om te experimenteren met bijvoorbeeld computers of scooters. Maar wat past er nou precies bij jou qua opleiding? En wat voor niveau? En wat voor vorm? Dit zijn veelvoorkomende vragen, waarbij Leerwerkplek.nl uitkomst kan bieden. Door jouw wensen en behoeften in kaart te brengen gaan wij jou begeleiden in de zoektocht naar de juiste opleiding, niveau en vorm. Door onze kennis van de verschillende vakgebieden weten wij precies wat voor jou het juiste niveau is om in te stromen. Stel je voor, je komt van de havo en wil de elektrotechniek in. Dan denk je al snel aan niveau 4, want niveau 2 zal wel te simpel zijn qua theorie. Dit is echter niet zo! Je hebt namelijk op havo nog geen enkele elektrotechnische kennis en ervaring opgedaan, waardoor je compleet nieuw bent met de theorie en praktijk. In dit soort gevallen is het aan te raden om bijvoorbeeld te starten op niveau 2 en later door te stromen naar niveau 3.

Daarnaast kan het ook zijn dat je dit jaar de opleiding vmbo kader gaat afronden. In de vrije tijd heb je een bijbaan bij een bouwbedrijf, waarbij je de hoofdtimmerman assisteert. Je weet hierdoor alvast de basis van het timmerwerk en bepaalde vaktermen komen jou al bekend voor. Je zou er in dit  geval voor kunnen kiezen om in te stromen op niveau 3, in plaats van niveau 2.

MBO_BBL_opleidingen_lasser

Het juiste leerbedrijf kiezen

Als je eenmaal de juiste opleiding hebt gekozen, is het tijd om een geschikt opleidingsbedrijf te vinden. Zo zijn er honderden leerbedrijven in Overijssel en Gelderland. Hoe weet je nou welk bedrijf en welke werkzaamheden bij jou passen? Dat is lastig vooraf te bepalen. Het is al wel vast handig om voor jezelf een lijstje te maken met jouw wensen. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan;

  • Werken in de binnendienst of buitendienst (dus in een werkplaats of op de bouwplaats/locatie)?
  • Werken aan bijvoorbeeld machines, huisinstallaties of grote voertuigen?
  • Werken in de regio, landelijk of internationaal?
  • Werken op langdurige projecten of liever elke dag een nieuwe klus?
  • Werken in de woningbouw of utiliteit (bedrijven, overheid, scholen, etc.)
  • Werken in de nieuwbouw, renovatie of onderhoud?

Waar moet je bij een bepaalde opleiding nou precies aan denken? Wat kun je verwachten bij een bepaald vakgebied? Wat zijn de minder leuke dingen aan het vak? Ook hierbij helpt Leerwerkplek.nl je! Zo brengen wij alles in kaart qua voordelen en nadelen.

Twijfel je hierna nog over bepaalde bedrijven? Geen probleem! Het is bij ons altijd mogelijk om bij verschillende bedrijven een aantal meeloopdagen te gaan volgen. Hierdoor kun je alvast kennismaken met eventuele toekomstige collega’s, het werk waarin het bedrijf actief is en de manier waarop het bedrijf te werk gaat. Hierdoor kun jij uiteindelijk de keuze maken voor het bedrijf dat het beste bij jou past. Want uiteindelijk moet jij achter de keuze staan! Zo ben jij straks voor één bedrijf ten minste een periode van 2 jaar aan het werk, naast je opleiding.

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.